Thursday, April 12, 2007

Sharaf hjältar

För ungefär en vecka sedan gick det att läsa i sydsvenskan om ett nätverk av unga killar som befinner sig i klassiska "heders-kulturer", som tar avstånd från den effekt hederskulturen har på kvinnor, och framförallt yngre tjejer. Läs den!
Det här är viktigt. Det är alltså män som offentligt talar om det och visar att de tar avstånd från det.
Våldet och förtrycket som finns inom vissa hederskulturer (och inom alla naturligtvis) visar problemet när det ställs på sin spets; d.v.s. förtrycket av kvinnan.
Problemet som feminism ställs inför idag, enligt mig, är att det i mångt och mycket är en kvinnofråga, en kvinnosak. Detta kan bero på mycket; män är inte intresserade, männen får inte utrymme i media på samma sätt som kvinnor (i just den här frågan!) eller att män inte känner sig tillåtna att vara med. Vad jag menar med det här är att jag tycker att debatten idag förs på ett exkluderande sätt. Jag skulle vilja att man pratade om jämlikhet i termer av mannen och kvinnans lika värde, inte i termer av diskriminering av kvinnan. Jag skulle också vilja att det fanns en annan term (feminism) som syftade just på jämlikhet och inte på kvinnan ensam.
Visst jag inser att det låter som att jag vill sopa problemet under mattan, genom att inte lyfta fram den mest utsatta gruppen i ljuset. Men det är verkligen inte det som är min tanke, utan snarare att man borde vrida på stora strålkastare, så att alla deltar i det som borde vara så självklart.
För att förtydliga ytterliggare så menar jag alltså att jag vill att man pratar om diskriminering på grund av kön och inte på grund av kvinnlighet.
Det är just därför det är så viktigt att en grupp som Sharaf hjältar får välförtjänt utrymme i media, så att fler kan engagera sig för samma sak. Mord och misshandel är ytterligheter i en marginalisering som sker oftare än man tror, och som sitter djupt i vardagsting. Om alla engagerade sig för samma sak så skulle medvetenheten för problemet öka, och på så sätt kommer vi åt vardagstingen.
Så länge detta förblir en kvinnofråga kommer utvecklingen, om den finns, gå mycket långsamt. Och det har vi inte tid med, i alla fall inte jag.

2 comments:

Helen said...

jag tycker att alla som är intresserade av frågan borde läsa "Egalias döttrar" av Gerd Brandtenberg. Den är fantastisk!

Tina said...

Tack! Will do!