Ok, här kommer något kanske lite otippat, dock inte för de som brukar behöva stå ut med mina kulinariska påtryckningar (läs alla). Men, icke destu mindre tänker jag släppa ett recept... På pizza! Ta ta ta ta! Sambon är en pizza-konnesör av oanade mått och när han säger "Det här är den godaste pizzan du någonsin gjort" efter otaliga försök att mäta mig med Malmös konstnärer (läs pizzabagare). Med andra ord, det väger tungt. Och den är faktiskt ganska nyttig...
Fullkornspizza
4 pizzor
25 g jäst
1½ dl vatten (fingervarmt)
4 dl grahamsmjöl
1 msk olja
1 tsk salt
Smula ner jästen i vattnet och se till att den löser upp sig. Blanda sedan ner resterande ingredienser och blanda (med någon slags apparatur: bakmaskin, elvisp med degkrokar eller matberedare). Degen ska vara något kletig. Låt jäsa till dubbel storlek, tar ungefär en halvtimme.
Dela sedan degen i fyra delar och jäs ytterliggare 10 min.
Sätt ugnen på 225 grader
Krossade tomater ca 400 g
tomatpuré 2 msk
salt
peppar
vitlök
önskade kryddor (oregano, timjan ex.)
Blanda ihop krossade tomater, med tomatpuré och salt och peppar. Tillsätt vitlök och önskade kryddor.
Kavla ut degbitarna på varsitt bakpapper till önskad storlek. Den ska vara ganska tunn. Smeta på tomatblandningen och lägg sedan på mozzarella. Efter det är de fritt fram. jag kör ofta på den klassiska med rökt skinka och champinjoner (även i vissa kretsar kallad Capprisiosa). Men man kan ha parmaskinka, ruccola och körsbärstomater, eller paprika, majs, broccoli. The sky is the limit!
Grädda i ugnen i 10 min och njut!
No comments:
Post a Comment